oameni stiinta

3 oameni de stiinta care au fost considerati nebuni

Ca si om de stiinta, este foarte important ca acestia sa fie sceptici si sa fie crezuti de cei din comunitatea stiintifica. Insa, exista momente cand oamenii de stiinta care sunt vazuti ca nebuni sau sarlatani sunt cei care se dovedesc a avea dreptate, de cele mai multe ori primind si premii Nobel pentru descoperirile lor. Iata care sunt cei mai renumiti oameni de stiinta, dar care au fost crezuti a fi nebuni in cea mai mare parte a vietii lor.

Genii „nebune”

William Harvey a fost un medic britanic care a trait in vremea secolul al XVII-lea si a fost primul om care a descris circulatia sangelui de la inima, la creier si in organism, explicand procesul in detaliu- cu toate ca cei din comunitatea stiintifica au acceptat foarte tarziu ceea ce Harvey a descoperit. In anul 1628, acesta a publicat De Motu Cordis- o carte care descrie structura inimii si a arterelor.

Probabil ca ai mai auzit de Gregor Mendel si in scoala, la lectiile de stiinte exacte. Cunoscut ca si parintele fondator al geneticii moderne, Mendel a fost un calugar care si-a ocupat timpul cu incrucisarea plantelor de mazare in timpul liber. Cu toate ca nu a fost considerat chiar nebun la vremea in care a trait, Mendel nu a fost cunoscut nici ca om de stiinta. Gradina lui Mendel cu plante de mazare a fost tinuta departe de ochii lumii, ideea acestuia- de genetica moderna- fiind acceptata abia dupa ce omul de stiinta a murit.

Ignaz Semmelweis- aspectele igienice de baza, cum ar fi spalatul pe maini, sunt lucruri banale pentru noi, fiind considerat un protocol in spitale. Insa, inainte de secolul XIX, doctorii nu stiau ca bacteriile se pot raspandi din cauza lipsei de salubritate. Ignaz Semmelweis a fost un medic de origine maghiara la Spitalul General din Viena in anii 1840, timp in care mortalitatea infantila era extrem de ridicata. Doctorul a observat ca studentii care faceau autopsie pe cadavre treceau direct la operatiile pentru nasterea copiilor. Desi nu cunostea nimic despre microbi, acesta a presupus ca lipsa de igiena este cea responsabila de decesele inutile din randul copiilor. Odata ce a pus alti medici sa se spele pe maini in solutii cu clor, acesta a observat ca mortalitatea infantila s-a redus cu 1-2%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *