Familie

Ce faci atunci cand mama si tata nu sunt de acord?

De multe ori, lipsa de consens din cuplu se resfrange asupra celui mic, care va selecta mesajele primite in functie de nevoile de moment. Pentru a evita impartirea rolurilor in parinte autoritar si parinte permisiv, negocierea incepe in primul rand intre parinti.

Primele semne ale autonomiei unui copil apar atunci cand cere sa faca o anumita activitate sau refuza sa asculte ceea ce parintii ii cer. Exista o delimitare intre ceea ce isi doreste cu adevarat copilul, spatiu in care este indicat, ca parinti, sa fim permisivi, si incapatanarea celor mici, pe care trebuie sa o tratam diferit. Indiferent de motivul discutiilor aparute, este important ca mesajul pe care il transmitem sa fie constant si ferm. Acest lucru inseamna, in primul rand, consens intre ambii parinti, indiferent de varsta pe care copilul o are.

Este firesc sa i se permita acestuia sa aiba pareri proprii, dorinte, itentii si interese care nu sunt neaparat in acord cu cele ale parintilor, dar chiar si atunci anumite reguli trebuie sa fie respectate.

Regulile, pentru a fi eficiente, trebuie sa ia in calcul personalitatea si nevoil realee ale copilului. Iar pentru a putea fi transmise intr-un mod cat mai corect, trebuie sa fie respectate, in primul rand, de catre parinti.

Exista, din acest motiv, o metoda pe care unii o numesc „metoda semaforului”, care inseamna ca anumite solicitari primesc unda verde din partea ambilor parinti, altele poarta semnul interzis din ambele surse, iar zona de galben inseamna negociere intre parinti, iar rezultatul negocierii fiind discutat ulterior cu copilul.

Psiihologii sustin ca modul in care parintii isi exercita stilul de educatie depinde de modul in care si ei, la randul lor, au agreat sau nu un anumit stil de educatie in propria lor copilarie, in familia de origine.

Copilul ar trebui sa aiba dreptul la alegere, acest drept facandu-l sa se simta important, respectat si cu simtul apartenentei dezvoltat si, in consecinta, va fi mai dispus la cooperare si asumarea responsabilitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.