Incalzire globala

Efecte si consecinte ale incalzirii globale

Incalzire globala
Incalzire globala

Efecte asupra litosferei

Incalzirea globala determina ridicarea temperaturii solului, ceea ce duce la uscarea lui, favorizand incendiile de padure. Intre 20 iunie si 8 iulie 2008 in California se declansasera deja 18 000 de incendii, devastand 241 600 ha. In afara de perturbarea ciclului carbonului, incendiile pot duce la eroziunea solului, analog cu efectele despaduririlor. Desi prin ardere se creeaza un efect sinergic, totusi, prin incalzire regiuni mai nordice devin propice pentru dezvoltarea padurilor, astfel ca efectul incendiilor de padure asupra fenomenului de incalzire globala este incert.

Un efect cert este insa eliberarea metanului prin topirea permafrostului siberian si a ghetii. Se estimeaza ca in urmatoarele decenii ar putea fi eliberate pana la 70 de miliarde tone de metan, un gaz cu efect de sera foarte puternic.

Efecte asupra biosferei

IPCC prezinta o serie de observatii privind influenta incalzirii globale asupra biosferei, observatii care arata destabilizarea locala a climei si dereglarea anotimpurilor. Aceste observatii nu sunt insa distribuite uniform: 96 % din ele au fost efectuate in Europa si America de Nord si doar 2,75 % in alte continente. Conform acestora, anotimpurile apar desincronizat fata de prevederile astronomice, cu un avans local de pana la doua saptamani.

Acest lucru influenteaza de exemplu perioadele de migratie ale pasarilor. Un studiu asupra comportamentului sezonier al 130 de specii de animale a aratat un decalaj de cca. 3,2 zile pe deceniu, iar in unele zone, de exemplu la Torino, chiar mai mult, de 4,4 zile pe deceniu.

Fenomenul se observa si la plante. In Europa, frunzele si florilor apar in medie mai repede cu 2,4 – 3,1 zile, iar in America de Nord cu 1,2 – 2,0 zile pe deceniu. Momentul atingerii maximului anual al CO2 in atmosfera in emisfera nordica confirma avansul anotimpurilor, in 1990 el fiind atins cu 7 zile mai devreme ca in 1960.

Consecinte

Economice

Raportul UE privind consecintele incalzirii globale asupra mediului de securitate atrage atentia asupra faptului ca topirea gheturilor arctice ar putea face exploatabile resurse naturale ca pescuitul, sau zacamintele de gaze naturale si petrol care sunt momentan blocate sub platforma continentala inghetata. Acest lucru ar putea genera divergente intre Rusia, Statele Unite, Canada, Norvegia si Danemarca.

Asupra agriculturii

Un timp s-a crezut ca incalzirea globala are efecte benefice asupra agriculturii datorita cresterii concentratiei de CO2 asimilabil prin fotosinteza. Cresterea temperaturilor a permis cultivarea plantelor in locuri unde acest lucru nu era posibil, de exemplu cultivarea orzului in Islanda. Tot aceasta incalzire poate determina deplasarea zonelor de pescuit spre nord.

Desi in unele locuri, de exemplu in Siberia, incalzirea este favorabila, in altele, de exemplu in Africa, ea are efecte dramatice, deoarece contribuie la extinderea desertului Sahara peste Sahel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.