Galaxie

Galaxiile

Galaxie
Galaxie

Superroiurile de galaxii. Sunt structuri galactice foarte mari constituite din roiuri de galaxii. Acestea nu sunt individuale ci se unesc spre extremitati cu arhitecturi galactice similare. Dimensiunile sunt uriase de ordinul sutelor de milioane de ani lumina (superoiul Virgo, din care face parte si Calea Lactee, are o dimensiune de cca 200 milioane ani lumina). In cadrul acestuia fiecare roi se manifesta ca un nod gravitational.

Roiurile de galaxii. Galaxiile atrase de enorma lor gravitatie se apropie gravitand una in jurul alteia si nu de putine ori intra in coliziune. Cand o galaxie se alatura unui roi structura si evolutia acestuia se modifica in tendinta de rearanjare, reechilibrare sistemica. Unele roiuri sunt aglomerari razlete si neinchegate de galaxii. Cele mai mici roiuri sunt numite grupuri. Grupul Local este un roi galactic constituit din cca 36 de galaxii, printre acestea numarandu-se Calea Lactee, Andromeda, Triangulum, Sagittarius etc. Alte roiuri sunt imense. Virgo este constituit din sute de galaxii distribuite haotic. Coma prezinta o densitate si mai mare a galaxiilor. Desi numarul galaxiilor continute de roiuri este variat, spatiul ocupat de acestea este de regula acelasi, avand diametre de citeva milioane de ani lumina.

Galaxiile. Sunt sisteme controlate gravitational, constituite dintr-o aglomeratie de stele, praf si gaz interstelar precum si din presupusa materie intunecata invizibila si energie intunecata. Galaxiile tipice contin intre 10 milioane si un miliard de stele, toate orbitand in jurul unui centru de gravitatie comun. In plus fata de stelele singuratice si de mediul interstelar, majoritatea galaxiilor contin un numar mare de sisteme stelare, de clustere (grupari de stele cu caracteristici asemanatoare) stelare si de tipuri variate de nebuloase. Majoritatea galaxiilor au un diametru cuprins intre cateva zeci si cateva sute de mii de ani lumina si sunt de obicei separate una de alta prin distante de ordinul catorva milioane de ani lumina. Unele galaxii mari cuprind in structura lor complexa si un numar de galaxii mai mici, numite galaxii satelit.

Exista doua directii teoretice privitoare la formarea galaxiilor. Prima sugereaza constituirea acestora din condensarea materiei in aglomerari enorme, din care s-au format ulterior stelele. A doua considera ca initial au luat nastere stelele, care au format la inceput mici aglomerari. Acestea au evoluat in structuri mai mari – galaxiile.
Tipologia galaxiilor. In clasificarea galaxiilor se pot lua in considerare mai multe criterii, cele mai importante fiind: forma, marimea si culoarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *