Importanta certificatului energetic al unei cladiri

Cu fiecare an parca se tot schimba legile. Asa se face ca mai nou avem nevoie de certificat energetic in momentul in care decidem sa instraim proprietatea, sa o inchiriem sau sa o vindem. Cand esti de partea clientului intelegi ca este necesar caci ti-ai dori si tu sa stii concret si in amanunt despre ce tip de cladire este vorba.

Importanta unui certificat energetic nu este de subestimat. Asta pentru ca in lipsa sa exista chiar si posibilitatea de a anula tranzactia de vanzare-cumparare sau de inchiriere, dupa caz. O lege care din 2013 este in vigoare si impune asta pentru toata lumea- unde-i lege nu-i tocmeala spune o vorba.

Ce este acest certificat. De la sine inteles, acest certificat este cel care dovedeste ce performanta energetica are cladirea in cauza. Se aplica pentru toata lumea, pentru toate cazurile de cladiri, pentru cei care isi renoveaza masiv zona de locuit. O mica exceptie exista si se refera in principal la acele cladiri care sunt protejate prin lege, cele cu o valoarea istoria, arhitecturala etc. Sau poti fi dincolo de baricada nevoii de un astfel de certificat daca zona de locuit este mica, de pana la 50 m patrati, este o cladire locuita numai 4 luni pe an, pentru anumite zone industriale si pentru lacasuri de cult.

Certificatul in sine dovedeste ce eficienta energetica are cladirea in sine. Se noteaza totul cu o nota de la 1 la 100 si desigur cu cat numarul este mai mare cu atat este mai bine din punct de vedere al nivelului ridicat de eficienta energetica. In egala masura conteaza si clasa la care se inregistreaza, de la prima A cu un consum de  pana la 125 kWh/mp/an si pana la extremitatea cealalta, clasa G cu un consum de 820 sau chiar mai mult.

Ai nevoie de un astfel de certificat insa nu in fiecare an. Partea buna este ca valabilitatea lui este de 10 ani de la data emiterii si se anuleaza doar daca in tot acest rastimp se efectueaza anumite renovari care schimba major situatia precedenta. De altfel obligativitatea mentionata prin lege ramane in picioare. Certificatul energetic iti completeaza dosarul pentru vanzarea/cumpararea unui imobil, pentru inchirierea acestuia si se elibereaza de catre profesionisti in domeniu. Nu risca cu acest lucru caci este un document in adevaratul sens al cuvantului si verificarile nu te vor ocoli.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.