Japonia si zidul de gheata de la Fukushima

Nimeni nu poate invinovati Tokyo Electric Power Co (TEPCO) pentru dezastrul ce a avut loc la Fukushima. In anul 2011 un cutremur si un tsunami ai ajuns sa distruga o mare parte din centrala nucleara Fukushima cauzand un dezastru de proportii. De atunci, companii a incercat de nenumarate ori sa gaseasca cai care sa minimizeze efectul pe care l-a avut aceasta situtatie de cirza in tara. Efectele unei centrale nucleare distruse pot fi catastrofale, ne amintim aici de dezastrul de la Cernobyl. Japonezii incearca din rasputeri sa reduca aceste efecte. Unul din efectele pe care acestia incearca sa le minimizeze este acela al scurgerii de material radioactiv in pamant si in panza freatica care trece pe sub centrala nucleara si duce spre Oceanul Pacific. In momentul de fata se scurg aproximativ 400 de tone de material radioactiv in fiecare zi. In aceasta saptamana, la mai bine de un an in care inginerii s-au confruntat cu situatii „1 pas inainte 2 inapoi” TEPCO au reusin intr-un final sa creeze un zid inghetat prin care au reusit sa blocheze scurgerile de materiale radioactive in sol.

japan-fukushima
Fukushima

Cheltuielile pentru acest proiect sunt suportate in totalitate de guvernul japonez. O substanta capabila sa inghete solul sub centrala creeaza un zid de gheata. Acesta nu opreste cu totul scurgerea de material radioactiv in sol. Zidul acesta are o grosime de 10 metri si pare a fi o masura destul de eficienta. Nivelul de material radioactiv scurs a scazut cu pana la 2 treimi. Dar aceasta este doar o solutie cu caracter temporar. Sunt o serie de riscuri ce se impun in aceasta situatie. Aceasta solutie va fi viabila doar pentru 7 ani. Daca aceasta solutie s-ar continua pe o perioada mai indelungata aceasta ar putea duce la surparea interioara a pamantului creeand un alt mare dezastru.

Pentru moment nimeni nu stie care sunt efectele ce le va avea materialul radioactiv deja scurs in jurul centrale de la Fukushima, care a devenit un oras fantoma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *