Jupiter si Saturn

Jupiter si Saturn

Jupiter si Saturn
Jupiter si Saturn

Jupiter este cea mai masiva planeta a Sistemului Solar, prima din categoria planetelor externe, gigantice cu o masa de cca 2,5 ori mai mare decat a tuturor planetelor luate la un loc. Are un diametru de cca 143 mii de km. Este situata la o distanta medie fata de Soare de 778 mil.km (periheliu 740,5 mil. si afeliu 816,5 mil. km). Face o revolutie completa in 11,86 ani terestri deplasandu-se pe orbita cu o viteza de cca 13 km/h, iar rotatia in aproximativ 10 ore. Axa de rotatie are o inclinare doar de 3° ceea ce determina lipsa anotimpurilor pe aceasta planeta.

Datorita masei mari, acceleratia gravitationala este de 24,79 m/s². Desi are o masa de cca 318 ori mai mare decat a Pamantului, densitatea materiei este redusa reprezentand doar 0,24 din cea terestra. Temperatura la suprafata norilor este de -110°C. Structura interna prezinta urmatoarea succesiune de endosfere: la suprafata hidrogen si heliu in stare gazoasa, urmeaza un strat din aceleti gaze in stare lichida, un strat interior de hidrogen metalic, iar in partea centrala un miez solid din roca, metal si compusi ai hidrogenului.

Are 63 de sateliti, primii patru fiind descoperiti de Galileo Galilei: Io, Europa, Ganymede si Callisto, iar cca 2/3 dupa ianuarie 2000. Orbitele lor sunt circulare si nu sunt inclinate fata de ecuatorul lui Jupiter. Se pare ca acesti sateliti s-au format odata cu planeta. Dezvolta un puernic camp magnetic, de cca 20000 de ori mai mare decat cel terestru. Atmosfera este formata in special din H, secundar He si unii compusi ai H: metan, amoniac, apa. In 1979 se pun in evidenta intr-o fotografie si un sistem de inele, dar subtire si greu vizibil.

Saturn este situat la o distanta medie de cca 9,58 u.a., atingand un maxim la afeliu – 1,51 mld. km si un minm la periheliu – 1,35 mld. km. Orbita este parcursa de planeta in cca 29,46 ani terestri, iar rotatia este executata in 10,66 h in jurul unei axe ce are o inclinare de 26,7°. Diametrul planetei este de cca 120 536 km. Masa planetei este de 95 de ori mai mare decat a Terrei, fiind constituita preponderent din H si He. Este planeta cu densitatea cea mai redusa a materiei – 0,6 g/cmc. Datorita caracterului preponderent fluid Saturn prezinta o importanta aplatizare in zona polilor, raza polara fiind cu cca 10% mai mica decat cea ecuatoriala. Structura interna este asemanatoare cu a planetei Jupiter.

Saturn prezinta o atmosfera formata dintr-un strat gros de nori, iar compozitional este constituita din hidrogen si heliu in care apar urme de metan, amoniac si etan. Datorita diferentelor mari de temperatura in cadrul acesteia se formeaza vanturi cu viteze ce pot depasi 500km/h.

Saturn are 60 de staeliti, Titan fiind cel mai mare dintre acestia (al doilea din Sistemul Solar, dupa Ganimede, satelitul lui Jupiter). Caracteristica acestuia este prezenta atmosferei substantiale, unica in randul satelitilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *