Semne meteo

Meteorologia romaneasca dupa Revolutie

Semne meteo

In 1990 Meteo France a propus o colaborare cu tarile din Europa Centrala si de Est (proiectul ALADIN – Aire Limitée Adaptation Dynamique Développement International) in domeniul prevederii numerice a vremii, cu scopul de a dezvolta un model numeric de prevedere a vremii, care sa fie integrat pe domenii mici, la rezolutii inalte. Proiectul ALADIN a devenit operational in 1997. In 1991 secretarul General al O.M.M. G.O.P. Obasi a vizitat Romania.

In 1992 s-a instalat sistemul de stocare/prelucrare a datelor climatice (CLICOM). S-a modernizat tehnologia de radiosondaj prin instalarea de echipamente Vaisala la Bucuresti si la Cluj. In 1998 a inceput automatiza-rea Sistemului National de Comunicatii Meteorologice, prin instalarea primului sistem de comutare de mesaje MESSIR-COM. S-a instalat primul sistem automat de vizualizare a datelor meteorologice ÷ MESSIR-VISION. S-a initializat proiectul numit Sistemul Meteorologic National Integrat (SIMIN). A fost modernizat si fluxul de date de la Centrele Meteorologice Regionale la sediul central din Bucuresti.

In 2000 Parlamentul Romaniei a aprobat legea privind activitatea de meteorologie (Legea 139/2000), care a fost promulgata de Presedintele Romaniei. S-au pus in functiune (la Bucuresti si Craiova) primele doua radare meteorologice Doppler ÷ ultimul, al optulea va intra in functiune in 2004 pe vf. Ignis langa Baia Mare si s-au instalat 12 statii meteorologice automate. S-a implementat si s-a dat in exploatare Sistemul de Gestiune a Bazelor de Date Relationale ORACLE.

In 2002 a intrat in functiune noul Centru National de Prognoza de la Bucuresti, precum si Centrele Regionale de Prognoza. Romania a devenit membru cooperant al EUMETSAT (Organizatia Europeana pentru Exploatarea Satelitilor Meteorologici) si membru asociat al ECMWF (Centrul European pentru Prognoze de Vreme pe Durata Medie). A fost gazduita la Sediul Societatii Meteorologice Romane din cadrul I.N.M.H. a X-a Sesiune a Comitetului Societatii Meteorologice Europene (E.M.S.).

La 1 ianuarie 2004 Romania a aderat la OPERA care este un proiect pentru utilizarea operationala a radarelor meteorologice in Europa. Secretarul General al O.M.M., Michel Jarraud, a vizitat A.N.M. S-a promulgat Legea 216/2004 privind infiintarea Administratiei Nationale de Meteorologie, prin reorganizarea C.N. ,,Institutul National de Meteorologie, Hidrologie si Gospodarire a Apelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *