suflet

Muschiul sufletului

sufletMuschiul psoas este deseori mentionat ca fiind muschiul de baza sau numit de catre terapistii yoga ca fiind „muschiul sufletului”. Acest muschi este localizat in apropiere de osul soldului si afecteaza mobilitatea, echilibrul si flexibilitatea. In plus fata de aceste functii care reusesc sa mentina corpul intr-o stare optima de mobilitate si functionare, se spune ca muschiul psoas permite conectarea cu momentul prezent, mai ales atunci cand dorim sa ne eliberam de tensiunea din corp.

Cercetarile indica faptul ca muschiul psoas este esential pentru bunastarea noastra psihologica, fiind un lucru in plus fata de sanatatea noastra. Liz Koch, autor al The Psoas Book, sustine ca „muschiul psoas intruchipeaza nevoia noastra cea mai profunda de supravietuire, si chiar si mai profund de atat, dorinta noastra elementara de a evolua.”

Muschiul psoas mare se intinde de la picioare pana la nivelul coloanei vertebrale. De fapt, acesta reprezinta singurul muschi care leaga picioarele de coloana vertebrala. El incepe de la vertebra T12 si urmeaza traseul in jos, pe 5 vertebre lombare inainte de a intalni piciorul in dreptul coapsei.

Din cauza stilului nostru de viata din ce in ce mai lenes si mai sedentar, acest muschi devine incordat si tensionat.  Pe de alta parte, muschiul psoas poate deveni tensionat si in cazul persoanelor care urmeaza un stil de viata activ, iar acest lucru se intampla din cauza ca nu exista exercitii de stretching. Prin intinderea corecta a acestui muschi multe dintre sentimentele de frica si de anxietate pot sa dispara de la sine

Fortificarea muschiului psoas

Muschii psoasului, foarte importanti in stabilitatea trunchiului, favorizeaza o postura mai buna si previne compresia in partea inferioara a spatelui. Atunci cand psoasului este insa compromis, nu mai asigura o postura corecta si favorizeaza inclinatia in fata a bazinului, ceea ce agraveaza compresia pe zona L 4-5 in corp, iar acest lucru se poate traduce cu dureri de spate si de bazin. O practica bine echilibrata a asanelor va ajuta la mentinerea suficient de puternica a muschilor cu scopul de a-si indeplini misiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *