Paste lume

Pastele in toata lumea

Paste lume
Paste lume

Nu mai este foarte mult timp si vine Pastele, atat de asteptat si de iubit de toata lumea, de parinti si de copii la un loc. In cadrul acestor sarbatori traditionale care se tin in aproape toate colturile lumii, exista mai multe traditii, de la tara la tara, de la cultura la cultura si de la om la om.

Ciocnitul de oua

A sta la masa alaturi de familie si de prieteni si a ciocni oua este cel mai frumnos moment din toata traditia din ziua Marilor Pasti. In mod normal, fiecare dintre noi picteaza si decoreaza oua, sau cum se spune la noi le incondeieaza sau inchistresc, ca in regiunea Moldovei. Pe langa ouale normale de gaina, de cele mai multe ori vopsite in rosu, mai exista si ouale frumoase de ciocolata sau alte dulciuri in forma de ou.

Aceste dulciuri sunt servite ca desert, in timp ce ouale fierte tari sau mai moi sunt preferate drept gustare usoara inainte de masa principala din ziua de Paste. Poate ca ai ramane uimit sa afli ca in unele tari, omleta este mancarea gatita numarul 1  pentru sarbatorirea acestor zile speciale de Paste. De exemplu, acest lucru se intampla mai mult in Franta. O multime de festivaluri sunt organizate in aceasta tara si in alte tari pentru a se gati ce mai mare omleta care poate hrani peste 1.000 de oameni.

Nu lasa barbatii sa framante aluatul

Painea de Paste sau cozonacul este cea mai traditionala si cea mai populara mancare gatita pentru Paste si care reprezinta intelesul sacru al acestor sarbatori frumoase si slavite. De la toate femeile se astepata sa gateasca un fel de cozonac pentru casa lor in principal.

Exista o traditie in Polonia potrivit careia barbatilor li se interzice sa framante ei aluatul si sa faca aceasta delicioasa prajitura pentru masa de Paste, pentru ca se crede ca aluatul nu va creste daca vor fi pus ei mana pe el.

Un comentariu la „Pastele in toata lumea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *