mesterionline.ro

Recomandari pentru constructii

Nimeni nu isi doreste sa aiba de-a face cu meseriasi si mesteri neglijenti, cu toate acestea se intampla. Uneori nici un contract nu te poate pazi de meseriasii neglijenti. Desi exista mii, chiar zeci de mii de firme de prestari sercivii in constructii, plus un numar destul de mare de mesteri ce functioneaza ca si persoane fizice autorizate, niciodata nu poti fi sigur.

Ce poti face in acest caz? La noi in Romania cel mai mult se merge tot pe baza de recomandari personale. Cand ai de ales un mester sau o echipa pentru o lucrare, tot un prieten, o cunostinta sau o ruda iti recomanda cea mai buna firma constructii case, cel mai bun instalator, cel mai bun meserias si asa mai departe.

Mai apoi, dintre toate recomandarile primite, trebuie sa comparam si apoi sa ne hotaram. Comparam preturile, comparam timpul de lucru necesar lucrarii la fiecare firma, cerem referinte, comparam cheltuiala totala, pentru a vedea ce servicii se ofera si ce pun la dispozitie ofertantii.

O alta recomandare ar fi sa se tina cont si de complexitatea proiectului. Cu cat este mai amplu, cu atat va dura mai mult pana sa fie finalizat. Chiar si pana vei primi ofertele de la toate societatile contactate pot trece cateva zile, daca nu chiar o saptamana sau doua. Mesterii si meseriasii care sunt recomandati au pe deasupra si o lista lunga de lucrari in asteptare, de aceea trebuie totul foarte bine planificat.

In primul rand trebuie sa iti rezervi timp suficient pentru a compara toate preturile: de la cat costa o ora de munca a unui meserias, pana la cheltuieli secundare, de deplasare etc. De preferat este sa angajezi firme care sa fie locale, pentru a evita cheltuielile mari de deplasare. Atentie si la modalitatile de plata, la clauzele din contractul de prestari servicii, deoarece meseriasul raspunde pentru munca sa si pentru lucrarea defectuoasa numai in anumite conditii.

Multi aleg sa faca mici reparatii in regie proprie uneori. De necontestat faptul ca esti „omul bun la toate”, sunt totusi lucrari unde nu trebuie sa te bagi. Printre acestea se numara lucrarile electrice. Poti schimba o siguranta, o priza, un intrerupator, insa cand exista probleme la circuitul electric, bransare sau debransare si altele, trebuie sa lasi lucrurile pe seama unui specialist. La fel sta si cazul tevilor si conductelor. Poti schimba un robinet, dar e mai bine sa nu te bagi la schimbat vreo magistrala sau vreun calorifer de unul singur pentru ca risti sa aduci pagube atat tie cat si vecinilor pe care ii inunzi. Un alt loc in care nu e bine sa te bagi fara un meserias sunt lucrarile de zidarie si constructie. Poti sa afectezi structura de rezistenta, izolatia, asa ca mai bine lasi in seama unei firme de constructii aceste lucrari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.