elevi

Strategii de comunicare cu elevii

Daca este sa ne referim la mediul ihn care ne petrecem cea mai amre parte din viata, si anume mediul scolar, este bine sa spunem si sa definim cele mai bune cai de comunciare cu elevii, mai mult din punctul de vedere al abordarii scolii ca institutie de invatamant. Unii dintre elevi sunt de parere ca scoala reprezinta mediul de unde pot acumula informatii despre materii de studiu inutile si despre a le face pe plac parintilor.

Privita din aceasta perspectiva, scoala este definita ca mediul care schimba comportamnetul si atitudinea elevilor. Astfel, unii profesor s-au gandit ca cea mai buna solutie este de a le povesti elevilor intamplari din viata personala din vremea cand acestia au fost copii, elevi sau liceeni.

Cel mai bun mod de a comunica cu elevii il reprezinta evidentierea trsaturilor de caracter, exclusa autoritatea, ce reprezinta modalitatea prin care profesorul face abuz de statutul sau in fata copiilor, in maniera de a se face ascultat. De cele mai multe ori profesorul trebuie sa implice principii care reflecta o buna comunicare intre elvi, indeplinirea sarcinilor de lucru, rezolvarea conflictelor in clasa si mentinerea unui climat benefic studierii si invatarii.

Actul intructiv-educativ implica de altfel si implicarea elevilor in jocuri si activitati de rol, menite sa le ofere acestora cea mai buna dezvoltare psihica, in maniera in care sa reuseasca si sa aiba cele mai bune note la invatatura. Intelegerea, atentia, comunicarea, constituie probabil cele mai bune strategii cand vine vorba de elevi si de mediul scolar.

Comunicarea asertiva, limbajul non-verbal si paraverbal, precum si dialogul constituie alte strategii ale unei comunicari eficiente in clasa de elevi. Din aceasta perspectiva, un profesor asertiv nu este ca unul pasiv, in maniera in ca acesta nu actioneaza violent, nu vorbeste pe un ton de autoritate si nu apeleaza la principiul pedepsei cu proprii elevi, ci este mai mult axat pe strategia de tip win-win.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.