viata

Suntem sau nu singuri in Univers?

viataDevine din ce in ce mai putin probabil faptul ca nu suntem singuri in Univers, insa teoriile noastre actuale fata de viata extraterestra au la baza o singura conditie: viata extrateresta ar fi similara cu cea de pe Pamant, iar acest lucru este destul de rezonabil de presupus, din moment ce este singura forma de viata de care stim ca exista. Insa, ce ar fi daca viata ar exista si dincolo de aceste limite?

Raspunsul la acesta intrebare il cauta si o echipa de cercetare, care sustine ca unele organisme straine ar putea fi capabile sa supravietuiasca si pe Marte sau pe luna lui Saturn- Titan, astfel ca oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca viata ar fi posibila dincolo de ceea ce stim noi, insa aceasta nu ar fi ”viata pe care o cunoastem pana in prezent.”

Viata pe Marte si Titan?

In cadrul acestei cercetari, oamenii de stiinta au discutat despre modul in care viata pe Marte si pe Titan ar fi posibila, cu cateva adaptari fata de situatia actuala. Pentru ca viata sa se desfasoare pe Pamant, este nevoie de o buna cantitate de oxigen, azot dar si alte ingrediente cheie care permit supravietuirea. Insa, situatia nu ar putea fi la fel si pe Marte sau Titan. Un exemplu poate consta in faptul ca un amestec de peroxid de hidrogen de apa ar putea fi utilizat in celulele de microorganisme care se gasesc pe Marte, in timp ce cele de pe Titan ar putea folosi metan lichid sau etan. Exista si alte procese chimice din ADN care ar putea stoca foarte bine informatiile.

Daca mai exista si alte forme de viata in alta parte din Sistemul Solar nu se stie, insa daca exista nu ar trebui sa ne asteptam sa fie ceva impresionant. Oamenii de stiinta sustin ca pe Marte nu ar putea sa supravietuiasca organisme mai mari decat cele microscopice, iar in cazul satelitului natural Titan, temperaturile extrem de scazute ar putea deveni un factor restrictiv in fata dezvoltarii unor noi forme de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.